Nyeste blogindlæg

Jakob Fälling

gæsteblogger om beboerfortællinger.

Velkommen til: Et sted at være

Coverdrengene2_0001sammen-kopi

En drengegruppe fik lov at hænge ud i beboercafeen, indtil cafeen lukkede for vinteren. Nu må de selv til at organisere en ugentlig aften i fælleshuset

Forestil dig, at du og dine venner ikke har noget sted at være. At problemet er så stort, at I må droppe at ses.

-Det er ikke fedt, især om vinteren bliver det besværligt, for vi kan ikke være ude, siger Burak, der er en del af en drengegruppe på op mod 20 unge. De har spillet fodbold på samme hold og er vokset op sammen i Albertslund Nord.

Gruppen er vokset ud af Klub Nord og har ikke plads til at samles hjemme. De bor alle hos deres forældre.

Løsningen, som ingen rigtigt er glade for, er de glasdækkede opgange i bebyggelsen, der kaldes ”parterre”.

-Når vi står der, kommer folk ud og klager. De synes vi larmer, siger Mohammad på 18.

-Nogle tror, at vi er kriminelle, fordi vi har hættetrøjer og halsedisser på. Det forstår jeg sådan set godt. Min mor er heller ikke tryg, hvis hun møder en stor drengegruppe, siger Yassine, 20, og tilføjer:

-Men vi står jo bare og snakker og griner. Vi er bare venner, der hygger sig sammen.

 
   

Café for et år

En sommerdag i 2017, da drengene spillede fodbold på Albertslund Nords fritidsareal Grønningen, blev de budt indenfor i Bækgårdens beboerhus.

-Kom dog herned om aftenenen. Vi har Café Rødhætten. Alle er velkomne, sagde en af de frivillige.

Drengene tog imod den fremstrakte hånd og begyndte at bruge beboercaféen. De fik lov at bruge den playstation, der står i bygningens sidelokale. Her var også sofaer, og drengene hyggede en gang om ugen.

-Vi blev taget rigtig godt imod, især af Anita. Hun var meget åben. Vi snakkede rigtig godt. Vi var på samme bølgelængde, fortæller Burak på 17 år.

-Så gik vi ud i køkkenet og købte kage eller sodavand.

Men denne vinter har Café Rødhætten været lukket. Drengene er slået tilbage til start og har igen ikke noget sted at være.

-Vi savner et værested. Et sted, hvor vi kan være uden at genere folk, siger Mohammad.

   
   

Skaber noget selv

Drengegruppen er faktisk aktive i deres kvarter, igen med udgangspunkt i deres passion for fodbold. I sommeren 2018 stod de bag en fodboldturnering for kvarterets børn.

-Det var en god oplevelse. Vi besluttede turneringsregler, lavede invitationer og var dommere på dagen, siger Mohammad.

-Der var et vist pres om at være punktlig, forberede sig godt og få det afviklet. Men vi beviste, vi kunne, siger Yassine.

Drengene oplevede, at fodboldturneringen styrkede sammenholdet i kvarteret.

-Vi unge var sammen på kryds og tværs af alder. Det var vigtigt, for grupperne er normalt delt ret meget op efter hvor gamle folk er, siger Yassine og tilføjer:

-De små ser jo op til os, hvis vi gør sådan noget. Hvis vi går forrest og er gode forbilleder, vil de en dag gøre ligesom os, forhåbentlig.

I samarbejde med kvarterets aktivitetskoordinator planlægger de endnu et fodboldstævne i 2019. Men de har også flere planer.

   
   

Drengeaften på vej

Yassine, Mohammad og Burak har besluttet, at de vil forsøge at stable en ugentlig hyggedag på benene i fælleshuset i Nord. Faciliteterne står der jo. Og med fodboldturneringen har de vist overfor de boligsociale medarbejdere, at de godt kan løfte ansvaret.

-Måske fylder 20 drenge, der spiller playstation, for meget, når de sidder i en beboercafé, hvor der også skal være plads til andre, siger boligsocial koordinator Jeppe Jeziorski Jensen. -Men det er da oplagt, at de ansøger om at få lov til at indrette en hyggeaften en gang om ugen, når der ikke er café i huset.

-Min oplevelse er, at de er klar til at løfte det ansvar. Så det arbejder vi videre på, slutter han.

 

Giv ansvar & vær lydhør

 
   

Find flere tips til den gode velkomst i denne lille folder, som samler erfaringerne fra ABC's ressourcenetværk. Du kan også læse mere om, hvordan folderen er blevet til i blogindlægget 'Byder du de nye velkomne?'

Se flere historier om, hvilken forskel den gode velkomst har gjort i Albertslunds boligområder. De andre artikler i serien er

Velkommen til: Lis banker på

Velkommen til: Kaltoum blev bydelsmor

Velkommen til: Friske æg og kammeratskab

Velkommen til: Kaffe og livsglæde

Velkommen til: Gode rammer giver fællesskab

Velkommen til: Kaffe og livsglæde
Velkommen til: Friske æg og kammeratskab
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Gæst
fredag, 31. marts 2023